Veze

Centar za razvoj odnosa i veza – Dr. Damir Dragičević

Koliko su važni odnosi i veze?

Znamo da je osoba individualno i društveno biće. Dakle, ona bi trebala imati usklađene obje ove komponente.

Spomenuli smo da svaki dobar odnos unutar samog sebe, ima veću mogućnost donošenja boljih, zatim i iskustvo osjećajno popunjenijih vanjskih veza, nadahnuća, osjećaj radosnijeg zajedništva, istinskog zadovoljstva i važnosti za život, tako da je najveća vrijednost odnosa istinski osjećaj ukupnog blagostanja.

Razvoj međuljudskih odnosa i veza se bavi pomoći u razvoju, po mogućnosti izgrađivanju, već postojećih odnosa i veza, a može pružiti i stručnu pomoć oko dilema pri pronalaženju i odabiru novih. Naime, u današnjem društvu, općenito gledajući, društveni odnosi i veze su realno ugroženi od cijelog niza čimbenika. Kronična nestašica novca, ogromne globalne financijske oscilacije, stalna trka za poslom i za napredovanjem u njemu kako se ne bi ugrozilo radno mjesto od strane drugoga (pre agresivni natjecateljski odnosi koji uništavaju ono što je najveća pojedinačna i društvena vrijednost: osjećaj normalne smirenosti, pomalo radosti, humora, sve ono što pridonosi boljim međuljudskim odnosima, a i učinkovitošću rada).

Svi primjećujemo da bi toga bilo dobro puno više. Međutim, ne ovisi sve o drugima. Da bi osoba stekla uvid u svoj nesvjesni, krivo naučeni i ”usađeni” vlastiti mentalni svijet, koji još i može potaknuti spomenuto, a kojeg uopće ne mora prepoznavati i vjeruje da je s njim sve u redu, a ipak dobiva signale iz unutarnje i/ili vanjske okoline da nešto nije u redu, korisno je ipak se obratiti profesionalcu.

Sve češća promjena muško-ženskih uloga, sve veća krhkost, razdražljivost, tuga, agresija, i drugo kod mnogih brakova, mnoga djeca koja to sve gledaju i to proživljavaju svak na svoj način i ponašaju se onako kako roditelji “ni u snu” ne bi očekivali.

Pročitaj više u PDF formatu…